Granaat

Granaat

Het mooie aan een granaat is dat het in de meeste gevallen één van de meest betaalbare edelstenen is. Van de granaat zijn vele rode versies die enorm voordelig zijn. De andere kleuren komen minder voor, maar zijn in de meeste gevallen ook beter geprijsd per karaat dan de meeste edelstenen.

Er is een groot aanbod aan kleuren naast de bekende rode granaat. Granaat is verkrijgbaar in de kleuren groen, geel, roze, oranje, paars en wit. Daarnaast zijn er een aantal die van kleur veranderen.

Granaat is eigenlijk een groep mineralen. In de groep zijn verschillende soorten granaten die elk anders zijn door de chemische elementen in de steen. Toch hebben ze allemaal dezelfde vorm. Deze groep kan verdeeld worden in 2 aparte groepen: De pyralspiet – groep en de ugrandiet-groep.

 

Pyralspiet – groep

 

Pyroop

Pyroop is al eeuwen te vinden en is één van de meest voorkomende granaten. Het is dieprood tot bijna zwart en kan weleens rozerood zijn. De naam komt van het woord Pyropos, wat Grieks is voor vuurachtig vanwege zijn rode kleur. Pyroop heeft in het verleden verschillende namen gehad  waaronder Boheemse granaat, California robijn en dergelijke. Het mineraal is te vinden in Zöblitz, Duitsland en ook in Brazilië en Zuid-Spanje.

Almandien

Het mineraal is normaal gesproken rood of roodachtig-bruin. Als men spreekt van een granaat, gaat het vaak over almandien. Almandien is genoemd naar de plaats waar het voor het eerst werd gevonden, Alabanda in Klein-Azië.

Spessartiet

Spessartiet is verkrijgbaar in de kleuren rood, oranjerood, roodbruin, geelbruin en bruin. Het mineraal heeft een glasglans met een witte streepkleur. De naam is afkomstig van het Duitse Spessart gebergte waar het vandaan komt. Daarnaast kan spessartiet gevonden worden in Baltistan, Pakistan.

 

Ugrandiet-groep

 

Uvaroviet

Uvaroviet is te verkrijgen in de kleur groen. Het is genoemd naar de mineralenverzamelaar en Russische graaf S. S. Uvarov.

Andradiet

Andradiet kan geel, oranje, groen, bruin, grijs, zwart en zelden kleurloos zijn. Het mineraal is genoemd naar J. B. de Andrada e Silva, de Braziliaanse mineraloog. Ze komen van oorsprong uit de Magnet Cove in Arizona, Verenigde Staten.

Grossulaar

Het mineraal kan kleurloos, wit, bruin, roze, groen, geel, oranje en oranjerood van kleur zijn. Het was voor het eerst gevonden in de jaren 60 in Kenia en Tanzania. Dat zijn momenteel de enige plaatsen waar het gemijnd wordt.  

U kunt verschillende soorten granaten sieraden vinden op onze website. Wij hebben een ruim assortiment sieraden met edelstenen. Elk sieraad is gecontroleerd op echtheid en draagbaarheid. Als er toch iets gebeurd met uw product, heeft u een jaar garantie. Aarzel niet langer en bezoek onze webshop!