Vintage sieraden: preloved en uniek

Als Team Vintage zijn wij trots op onze gecureerde collectie vintage sieraden. En zelfs wij laten ons zo nu en dan nog verbazen over unieke pareltjes die voorbij komen. Soms merken we wel nog wat onduidelijkheid over vintage sieraden bij jullie. We krijgen bijvoorbeeld vragen als hebben we een voorraad? Of meerdere maten? Hoe worden de sieraden gemaakt? Daarom wijden we dit artikel aan wat achtergrondinformatie over onze vintage sieraden. 


Voorraad, maten en maakwijze
Over één ding kunnen we alvast duidelijk zijn: we hebben geen voorraad van welke ring, armband, of ketting dan ook. Elk sieraad is werkelijk one of a kind, enig in zijn soort, uniek! Dat betekent dus ook dat we maar een maat van alles hebben. De maat waarin het sieraad bestaat. Wel kunnen we vrijwel alle sieraden op maat vermaken. Dat is voornamelijk van toepassing op ringen, waarvoor we hier handige meetrichtlijnen hebben opgezet om precies jouw juiste maat te bepalen. Net als onze vintage ringen zijn ook jouw handen en vingers uniek ;). Daarom vermaken we de sieraden graag om jouw favoriete sieraad extra persoonlijk te maken. 

het vintage sieraden atelier

Verschillende stijlen
Onze collectie vintage sieraden bestaat uit stukken van verschillende stijlperiodes. Denk aan de victoriaanse stijl, art nouveau, art deco of later in de tijd richting de jaren '50, '60 en '70. Het Victoriaanse tijdperk wordt op het gebied van sieraden gekenmerkt door ongelooflijk handwerk en gracieuze vormen. Zilver was toen het meest gangbare en populaire materiaal. Art nouveau sieraden staan bekend om de sierlijke ontwerpen, vaak geïnspireerd op de natuur, en getuigen eveneens van eersteklas vakwerk. De gracieuze lijnen zie je naast sieraden bijvoorbeeld ook in oud zilver en servies dat je misschien wel eens op brocantes bent tegen gekomen. Dit is in totaal contrast met de art deco periode die daarna zou komen. Daar werd namelijk vooral gebruik gemaakt van strakke geometrische vormen. Vaak zijn dit zeer kwalitatief hoge sieraden, met bovendien een sterke eigen uitstraling.  Witgoud, diamant en edelstenen als saffier zien we bijvoorbeeld veel bij art deco sieraden

Wanneer we iets verder in stijl schuiven komen we ook weer andere soorten en stijlen sieraden tegen. Zo kennen de klassieke jaren '50 veel (markante!) diamanten voor vrouwen, en gouden zegelringen (op de pink gedragen) voor heren. Maar vergeet ook de meest prachtige sets van statement kettingen en oorbellen niet. Statement kettingen bleven populair in de jaren ‘60. Niet in de laatste plaats omdat vrouwenkapsels korter werden, wat betekende: meer ruimte voor grote oorbellen. Als gevolg van een speelsere mentaliteit na de wederopbouw, ook wel de ‘can do’ mentaliteit genoemd, werden sieraden steeds kleurrijker en indrukwekkender. The sky was the limit. Goudgeel was ontzettend populair, net als turquoise stenen, (bloed)koraal en ronde diamanten. Vergeleken met de klassieke jaren ‘50 waren sieraden uit de jaren 60 een stuk kleurrijker en experimenteler. Dit is onder meer te wijden aan het feit dat in de westerse wereld de kleuren TV in opmars kwam, wat het plotseling mogelijk maakte om advertenties in echte, levendige kleuren te laten draaien. Zodoende werden de sieraden zelf ook kleurrijker! 

Na de tijd van westerse wederopbouw was de financiële en sociale situatie stabiel. Dat maakte dat mensen weer open stonden voor allerlei mooie dingen, en daar ook behoefte aan hadden. Tegelijkertijd nam massaconsumptie ook toe. Het resultaat? Een nieuw tijdperk van bewust individualisme, zeker met betrekking tot mode en sieraden. Mits men de middelen ervoor had koos men liever voor iets eigens en unieks. Die sieraden zijn veelal bewaard gebleven en kennen we nu als vintage sieraden. 

Vintage is duurzaam en circulair
Wat natuurlijk ook belangrijk is: vintage sieraden zijn een manier om duurzaam om te gaan met kostbare natuurlijke materialen als goud en edelsteen. Op deze manier appreciëren we de sieraden die al bestaan, en blazen ze een nieuw leven in. Waarom? De sieraden uit onze collectie zijn eerder al met trots gedragen, en met liefde en gemaakt van de mooiste, meest sterke natuurlijke materialen. Én uitzonderlijke handgemaakte technieken. Massaproductie kende men vroeger nog niet; dat zie je terug in de kwaliteit van vintage en antieke sieraden.

Er was veel aandacht voor detail en vakkundig op maat gemaakte sieraden. Aangezien alles custom made was werd er niet met standaard maten gewerkt. Het op maat vermaken gebeurt op dezelfde, of een gelijksoortige manier. Op deze circulaire manier hoeven er geen nieuwe materialen uit de aarde te worden gewonnen. De natuur wordt niet uitgeput - en de mooiste creaties van vroeger blijven bestaan én gedragen.

Wij kopen ook in
Naast het aanbieden kopen wij ook sieraden in. Heb je iets bijzonders liggen dat je eigenlijk nooit draagt? Kom dan eens langs voor gratis vrijblijvende taxatie. Wij bieden actuele waarde op basis van goudkoers, maar ook nemen wij de zeldzaamheid en edelstenen mee in die prijsbepaling. Hoe zeldzamer het sieraad, des te hoger de waarde. Mocht je toch besluiten niet tot verkoop over te gaan, dan weet je in ieder geval wat voor prachtigs je in je bezit hebt.  

Team Vintage
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter