La Belle Epoque

'La belle époque'
een mooie eeuw met nog mooiere sieraden


De 'Belle époque' is de originele Franse naam voor de periode uit de westerse geschiedenis tussen 1880 en 1913. Vrij vertaald betekent het niet voor niets; mooie eeuw. De westerse maatschappij profiteerde enorm van de industriële revolutie, en alhoewel de eerste wereldoorlog op de loer lag merkte men daar in het dagelijks leven nog weinig van. De ontdekking van diamant in Africa, in 1870, zorgde voor een grote toename van het voorheen zeer zeldzame mineraal. Met als resultaat: de meest prachtige diamanten ringen, oorbellen, kettingen, en andere verfraaiingen. 


Nieuw geld, nieuwe juwelen

De industriële revolutie had een sterke invloed op de westerse welvaart. Er ontwikkelde zich een een nieuwe laag in de maatschappij: de super rijken. Anders dan de voorgaande nobelen had de nieuwe bovenklasse geen familiejuwelen in hun bezit. Zij vormden immers een nieuwe generatie en hun rijkdom kwam voort uit technologische ontwikkelingen, in plaats van ouders en voorouders! 
Daarom gingen de nieuwe rijken massaal op zoek naar de beste goudsmeden en juwelen ontwerpers, die de meest uitbundige creaties voor hen maakten. Zowel de kwaliteit van de materialen als het ambacht waren van groot belang. Sieraden moesten er prachtig uitzien én zo lang mogelijk prachtig blijven. Het is daarom geen toeval dat 's werelds meest bekende sieraden huizen - zoals Cartier, Tiffany en van Cleef & Arpels - begin twintigste eeuw werden opgericht. 
 

Diamanten en parels in overvloed
Alhoewel de sieraden werden gekocht van zogenaamd 'nieuw geld', was het juist modieus om sieraden te bezitten die eruit zagen alsof zij al generaties lang meegingen. Ontwerpen werden daarom vaak geïnspireerd op de asymmetrische Rococo stijl, geliefd bij het hof van Louis VX. De ontwerpen refereerden naar bogen en strikken, bloemenkransen of delicate kanten lintjes. Wereldwijd is deze lieflijke vormgeving nu bekend als "Garland" stijl. Vaak werden sieraden rijkelijk ingelegd met diamant, dat in die tijd wereldwijd verkrijgbaar werd als gevolg van nieuwe ontdekkingen in Afrika. Ook met parels, die gewaardeerd werden om hun exclusiviteit en zeldzaamheid, was men niet zuinig. De belle époque maakte haar naam waar, zeker op het gebied van sieraden.  

De illusie van kant creëren 
Het relatief nieuwe materiaal platinum bleek perfect samen te gaan met de mode van de belle époque. Niet alleen paste de lichte zilverkleur mooi bij diamanten en parels; omdat platinum bijzonder sterk materiaal is kon er heel fijn mee worden gewerkt. Met platinum werd de illusie van kanten decoraties  gecreëerd, iets dat met goud stukken moeilijker, zo niet onmogelijk was. Juwelen uit die periode zijn daarom vaak ongelooflijk fijn en delicaat werk. De witachtige kunstwerkjes pasten bovendien perfect bij de pastelkleurige jurken van de belle époque.   

Kortom, belle époque sieraden worden gekenmerkt door hun weelderigheid en luxe, om ons te herinneren aan een tijd waarin de (westerse) wereld op het toppunt van bloei stond. Deze juwelen zijn vooral een ode aan het verleden, maar in het verloop van de twintigste eeuw zouden sieraden steeds meer de ontwikkelingen van hun eigen tijd weerspiegelen.

 

 

 

Nienke
Reacties
Appreciate this post. Let me try it out. eo - <a href="https://nakedpicsyykgoi.blogspot.com">nakedpicsyykgoi.blogspot.com</a> -
Florentina - 17 Sep 2021 - 10:28
Laat een reactie achter