Wat weet jij over antiek bloedkoraal?

5 feitjes over het prachtige bloedkoraal

Bloedkoraal is een prachtig natuurlijk materiaal dat veel is verwerkt in vintage en antieke sieraden. Maar wat weet jij verder over bloedkoraal? Lees hier 5 x dingen die je moet weten voor je een ketting of ring met koraal aanschaft.

 

  1. Bloedkoraal is van de vele soorten koralen die voorkomen in de natuur. In feite is het geen steen of plant - van oorsprong is koraal een dier. Of eigenlijk, veel hele kleine diertjes bij elkaar van amper een millimeter groot. Die diertjes worden doorgaans poliepen genoemd. Hun ‘maag’ en ‘mond’ is wat hen onderscheidt van planten. Een koraalrif zoals je dat waarschijnlijk kent uit films, tropische aquariums of van een keertje duiken op vakantie, is een behuizing voor koraal; gemaakt door en van koraal! Koraal is de verzamelnaam voor alle zeediertjes van de Latijnse klasse Anthozoa. Hieronder valt dus bloedkoraal, maar ook schuimkoraal en bamboekoraal. 

  2. Bloedkoraal komt voor in de Middellandse zee. Het gedijt het beste onder warme omstandigheden, bij watertemperaturen zo tussen de 25 en 28 graden. Aangezien het een natuurlijk materiaal is dat alleen daar en onder die omstandigheden optimaal groeit is bloedkoraal een beschermd goed geworden. Naast zeldzaam was, en is het namelijk ook ontzettend populair, vooral voor sieraden. De dieprode kleur in combinatie met goud doet menig sieraden liefhebbers’ hart sneller kloppen. Aangezien het beschermd is worden er op dit moment geen nieuwe sieraden met bloedkoraal gemaakt. Daarentegen worden de mooiste vintage en antieke sieraden met bloedkoraal veelal gerestaureerd in originele staat, om toch gedragen te kunnen worden. Zo wordt een zeldzaam stukje natuur gekoesterd in de vorm van de meest prachtige ringen, kettingen, oorbellen en armbanden

  3. Om er sieraden van te kunnen maken wordt natuurlijk koraal omgevormd tot een soort edelsteen. Het wordt veel gebruikt in edelsteentherapie vanwege de vermeende rustgevende en ontspannende werking. Ook zou het een positieve werking hebben op een hoge bloeddruk en bloedarmoede - en bijdragen aan een fijne, soepele groepsdynamiek. 

  4. Bloedkoraal goes way back. In oude Romeinse tijd was het al een populair mineraal voor sieraden. Destijds geloofde men dat het dragen van bloedkoraal in sieraden kon helpen met het verdrijven van zogenaamde boze krachten. Ook dacht men dat het een geneeskrachtige werking had. Ook later in de geschiedenis bleef men overtuigd van de sterke werking van bloedkoraal. Om die reden zie je het vaak terug op oude schilderijen, om de nek van kinderen en zwangere vrouwen. Een ketting van bloedkoraal zou het beschermen tegen kwade invloeden van buitenaf.

  5. Ook Nederland heeft een rijke historie in het dragen van bloedkoraal. Dit zie je vooral terug in traditionele kleding. Vaak werd klederdracht verfraaid met brede kettingen geheel gemaakt van bloedkoraal. Met name in Zeeland en Volendam zag je dit veel. Soms werd daar ook nog een afbeelding van een bootje in verwerkt om een bepaalde streek aan te duiden. 

Elk mineraal, en elke edelsteen heeft een verhaal. Veel kennis en informatie hierover gaat vele eeuwen terug. Wie weet herken je bloedkoraal de volgende keer op een kunstwerk of in een Romeins sieraad! Fijn om te weten hoe zeldzaam het stukje koraal dat je draagt is, om het nog net even extra te koesteren. Nieuwsgierig geworden naar ons aanbod vintage en antieke sieraden met bloedkoraal? Neem vooraal een kijkje hier en hier.

 

Team Vintage
Reacties
Echt koraal, verbleekt in de setting wanneer niet gedragen.
Klopt deze stelling?
Karin De Jong - 09 Jan 2022 - 14:02
Dag,
Kopen jullie ook sieraden in?
Ik heb een gouden ring en gouden ketting met koraal te koop.
M. Jakschtow - 02 Aug 2021 - 15:18
Laat een reactie achter