De juiste tips voor het onderhouden van je sieraden

De juiste tips voor het onderhouden van je sieraden


Stel nu dat je het sieraad van je dromen hebt gevonden. Een unieke verlovingsring, misschien een antieke ketting met bloedkoraal of een speciaal paar gouden oorbellen dat je nooit ergens anders zult tegenkomen. Dan snappen wij natuurlijk dat je daar zo lang mogelijk van wilt genieten. Elk sieraad heeft haar eigen verhaal en verdient een waardige verzorging. 


Kwaliteit voorop

Met het uitgebreide aanbod vintage sieraden op VintageJewellery.nl ben je in elk geval verzekerd van de hoogste kwaliteit, en dus langdurig plezier. Mandy, onze taxateur, stelt met veel liefde en aandacht het mooiste aanbod samen. Vervolgens worden deze sieraden in ons atelier volledig gerestaureerd om hun oorspronkelijke glans terug te krijgen. Met de juiste verzorging behoud je die glans voor altijd. 

De beste verzorging voor jouw luxepaardjes
In dit artikel lees je alles over het schoonmaken van je sieraden, het verzorgen van goud en zilver, en hoe je het beste met edelstenen en parels om kunt gaan. Al is de meest praktische zorg preventief: om krassen en butsjes te vermijden is het zaak om bewust met je sieraden om te gaan. Ben je van plan de tuin om te spitten of de badkamer eens grondig te boenen? Doe je ringen dan af. Dat geldt voor al het intensief handwerk. Zilver, goud en edelstenen houden niet van chemicaliën. Doe je sieraden en jezelf dus een groot plezier en verwissel je handversiering voor schoonmaak handschoentjes. Ook ander intensief werk, zoals sporten, is niets voor je wonderlijke collectie juwelen. Wat dat betreft zijn het echte luxepaardjes. Laat ze heerlijk rusten in hun fluwelen doosjes wanneer jij besluit een rondje hard te lopen. 

Denk bovendien aan cosmetica. Bodylotion en crème breng je liever eerst aan, om (20 a 30 minuten) daarna je sieraden pas om te doen. Spray niet op je ketting of armband. Verzorg eerst je huid en laat je sieraden daarop stralen. 

Verkleuring
Over die huid gesproken, de kans op verkleuring van een sieraad hangt daar nauw mee samen. Of en hoe een sieraad verkleurt is iets persoonlijks. Verkleuring is namelijk afhankelijk van onder meer de ph-waarde en oxidatie van de huid. Een zilveren vriendschapsring die bij jou sneller verkleurt dan bij je vriend(in) zegt dus niets over de kwaliteit van die ring, maar over hoe die reageert met jouw huis. Gelukkig is verkleuring iets heel natuurlijks en eenvoudig te verhelpen. Volg onderstaande tips per materiaal om je favoriete sieraden in optimale staat de herstellen. 

Goud
Goud is een van de sterkste materialen op aarde en verkleurt in principe niet. Wel kan goud dof worden. Goud kun je op een veilige en bovendien simpele manier weer laten stralen. Wat je daarvoor nodig hebt is lauw water en een klein beetje groene zeep. Hier maak je een sopje van. Let wel op: deze manier is bedoeld voor goud zonder parels of edelstenen. Zeep zou de binding tussen edelsteen en goud namelijk kunnen aantasten. Het goud laat je een aantal minuten “weken” in het lauwwarme sopje. Wrijf het zachtjes in met een katoenen doek, of met je vingers. Vervolgens kun je je sieraden uit het sop nemen en op een wat keukenpapier of een schone doek laten opdrogen. Als laatste stap wrijf je het goud op met een poetsdoek, om de laatste doffe plekjes weer te doen stralen als nooit tevoren. 

Zilver
Afhankelijk van je huid heeft zilver de neiging op den duur te verkleuren. Zilver kan groen uitslaan, of zelf een zwarte gloed krijgen. Dat is echter niets om je zorgen over te maken. Ook zilver laat je gemakkelijk weer glimmen. Het beste is om, net als bij goed, zo min mogelijk schoonmaakmiddelen te gebruiken. Wat gebruik je dan wel? Ideaal is een speciale zilverpoetsdoek. Dat is een speciale flanellen, aanslag werende doek. Hiermee wrijf je de sieraden zachtjes op. Al snel zul je zien dat dofheid plaats maakt voor een stralende gloed.

Een andere optie is om het te laten baden in een natuurlijk sopje. Gebruik hiervoor lauwwarm water en wat groene zeep. Doe dit echter nooit bij sieraden met edelstenen of parels, omdat de lijm zou kunnen oplossen door de zeep. Na het badderen laat je je sieraden drogen op een schone doek - et voila: als nieuw! 

Edelstenen
Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je voor edelstenen zoals robijn, saffier, opaal en diamant het beste een speciaal dompelbadje gebruiken. Dit los je op in lauw water. Vervolgens dompel je je juwelen onder in het badje, en laat ze na een paar minuten blinkend schoon uitkomen. Met speciale juweel zeep vermijd je dat bindingen los weken. Na het badje geeft even zachtjes wrijven met een schone katoenen doek het mooiste resultaat.
Een huis-tuin-en-keuken middeltje voor diamant is ammoniak. Wanneer je een beetje ammoniak oplost in water, en hier een schone katoenen doek indoopt heb je het perfecte poetsmiddel voor (weer) schitterend diamant. 

Parels 
Parels groeien in zoetwater oesters en bestaan volledig uit parelmoer. Ze staan bekend om hun klassieke schoonheid en zijn eigenlijk vrij gemakkelijk te verzorgen. Van parels wordt namelijk wel eens gezegd dat ze, juist op de huid van de mens, tot bloei komen. De oliën in onze huid voeden de parel. Wil je parels dus mooi houden, draag ze dan vaak. Mocht jouw parelketting toch wat dof worden, wrijf het dan op met een speciale parel poetsdoek, of een simpelweg met een schone katoenen doek. Krijgt u echt het idee dat de parels droog zijn, gebruik dan een druppeltje natuurlijke olie en wrijf dit zachtjes in de parels. Binnen een mum van tijd zullen ze weer prachtig glimmen. 

Twijfel? Laat het over aan ons team van experts 
Twijfel je welke methode het beste is? Twijfel dan niet om eens langs te komen of contact met ons op te nemen. Wij leggen je graag uit wat het beste is voor jouw kostbare items, of maken het zelf voor je schoon. En tot slot, wees je bewust van wat je draagt en doe er voorzichtig mee, wees er zuinig op. 

Tot slot nog een wijze raad: maak je geen zorgen, laat je sieraad leven, maar draag het met aandacht.

Liefs, 

Team Vintage

 

Team Vintage
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter