Symboliek in sieraden - wat is de betekenis?

Symbolische sieraden - ken jij de betekenis? 


Vaak worden sieraden verrijkt met bekende of minder bekende symbolen. Aan een hangertje bijvoorbeeld, of als bedel aan een armband. Maar wat betekenen die symbolen nu eigenlijk? Vaak schuilt er een diepere laag achter een bedeltje of hanger dan je in de eerste instantie zult denken. Naast dat ze mooi zijn kunnen sieraden ook ontzettend interessant zijn. Daarom lees je in deze blog alles over de betekenis van symbolen bij sieraden. We zetten ze voor je op een rijtje!

Sieraden met een hartje 
Te beginnen met het populaire hartje. Waar denk jij aan bij een ketting met een hartje? Natuurlijk, liefde! De liefde laat je hart sneller kloppen, het zet je hart in vuur en vlam en en het beëindigen ervan kan je hart figuurlijk laten breken. Een hart is gevoel, een hart is leven. Maar als je er wat langer over nadenkt, is die betekenis ook puur symboliek. Natuurlijk heeft elk mens een kloppend hart, en waarschijnlijk klopt het ook echt harder wanneer je opeens stapelverliefd bent. Maar het hartje dat aan een ketting, armband of broche hangt lijkt totaal niet op het orgaan achter ons borstbeen. Dus waar komt die ronde, symmetrische vorm waar we zo van houden dan vandaan?

De oorsprong van de vorm van het hart als symbool weet niemand precies. Wel zijn geschiedenis kundigen het erover eens dat het hartje als hoe we die nu kennen veel lijkt op het Egyptisch hiëroglief voor hart. In Egypte was het menselijk hart zo belangrijk dat alleen dat orgaan in het lichaam mocht blijven wanneer het gebalsemd werd. De egyptische hieroglief in combinatie met de globale vorm van het orgaan zouden hebben bijgedragen aan het symbolisch hartje dat staat voor liefde. 

Daarnaast zouden de zaadjes van de (nu uitgestorven) venkelplant silphium precies de vorm van het huidige hartje hebben gehad. Volgens de oude Grieken en Romeinen had deze plant geneeskundige eigenschappen, en werd het gebruikt bij ongewenste zwangerschappen. De kans bestaat dat het daardoor in verband werd gebracht met (verboden) liefde en romantiek. 

Sieraden met een strikje
Het strikje zien we veelal als iets sierlijks en vrouwelijks. Strikjes hebben iets charmants. Een strikje heeft zowel iets jong en onschuldigs, bijvoorbeeld wanneer het in het haar wordt gedragen, als iets ondeugends en verleidelijks. Strikjes komen ook vaak terug op lingerie en beenmode. Daarvan is te oorsprong te vinden in klassieke lingerie van vroeger. De eerste beha werd gedragen door Romeinse vrouwen en bestond uit een strakke band. Vele eeuwen later, na de Middeleeuwen, begonnen vrouwen 'cette's' of 'lijfjes' te dragen. Dit waren de eerste korsetten die op de rug werden vastgebonden met strikjes. Het was vanaf deze tijd dat de korset populair begon te worden, en een smalle taille met ferme borsten als mooi en sexy werden beschouwd. Waarschijnlijk is de betekenis of associatie van het strikje met vrouwelijkheid vanuit daar meer vorm gaan aannemen.  

Verder was de strik in de jaren '50 een veel gezien symbool. Mode-ontwerpster Elsa Schiaparelli beleefde haar hoogtij dagen en behaalde immense populairiteit met haar 'Woman's Sweater', een trui met ingewerkte strik. De strik-illusie werd een van Schiaparelli's meest populaire, vaakst gekopieerde ontwerpen. 

Sieraden met een kruisje
Bij sieraden met een kruisje zul je waarschijnlijk direct denken aan religie. Een crucifix (Jezus hangend aan het kruis) is een symbool uit de Christelijke traditie. Een hangertje met een kruis wordt vaak bij Christelijke ceremonies zoals een doop of communie cadeau gedaan. Hiermee wordt de lijdensweg van Jezus benadrukt, of de wederopstanding geëerd. 

In de bredere zin van het woord kan een kruisje meer betekenen. Een sieraad met een kruisje staat voor harmonie en balans. Het is voornamelijk de evenwichtige vorm van het kruisje dat de associatie met spiritualiteit geeft. De verticale streep staat voor contact met, en balans tussen hemel en aarde. De horizontale streep weergeeft de connectie met je naasten, en de mensen om je heen. 

Sieraden met camee
Alhoewel vaak wordt gedacht dat de camee een eigen betekenis heeft, is camee in feite een graveer techniek. Hierbij wordt de achtergrond van een schelp of edelsteen weg geslepen om de afbeelding naar voren te laten komen. Een ontzettend arbeidsintensief en gedetailleerd kunstwerkje. We zien bij antieke sieraden met camee vaak een zelfde soort afbeelding uit de schelp gegraveerd, namelijk het sierlijke portret van een vrouw. Deze sieraden zijn veelal afkomstig uit de Belle Epoque, zo rond 1880 tot aan de Eerste Wereldoorlog. Gedurende deze periode was handwerk populair en werd de grond gelegd voor het sierlijk Art Nouveau. Men vond veel inspiratie in de de natuur. Een beroemde camee is die van Gemma Augustea in het Kunst Historisch Museum van Wenen.  

Solitaire ringen met diamant (ofwel de klassieke verlovingsring)
Deze is misschien niet echt een symbool, maar in de loop der jaren wel een symbool geworden. Als iemand voor jou een doosje opent met een stralende solitaire ring erin, dan weet je gelijk wat er aan de hand is. De klassieke verlovingsring kennen we als een solitaire ring; een simpele ring met een diamant-achtige steen in het midden. De diamant staat centraal, stralend in het midden.

De betekenis van de solitaire ring is eigelijk dubbelzinnig. Het woord solitaire is afgeleid van alleen. Maar door deze ring aan je geliefde te schenken geef je aan nooit meer alleen te willen te zijn. Bovendien schenk je jouw alleen zijn aan de liefde van je leven. Je staat op het punt twee individuele levens te combineren tot een gezamenlijk huwelijk. Al sinds de 19e eeuw krijgen vrouwen de solitaire ring als klassieke verlovingsring. 

 

 

 

 

Team Vintage
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter