Een ode aan de Swinging Sixties

Sieraden uit de Swinging SixtiesDe jaren '60 vertaald naar juwelen 

In tegenstelling tot wat veelal wordt gedacht, ligt de oorsprong van het hippie tijdperk in de jaren '60 -in plaats van de jaren '70. De sixties waren één en al broeierig... Na de tweede wereldoorlog begonnen de jaren '50 relatief sober. De traumatische oorlogsjaren werden nog gevoeld, maar langzaam durfde men ook weer van het leven te genieten. Aan traditionele rolpatronen werd wel dankbaar vastgehouden. Je kunt je voorstellen dat na jaren van chaos en ellende tradities werden ervaren als een oude bekende, een fijne vriend. Het was dan ook pas eind jaren '50 dat de persoonlijke ontdekkingsreizen begonnen - ontdekking naar de rest van de wereld, naar andere muziek en mode, naar eigenheid en de betekenis van schoonheid, om maar iets te noemen.

gouden ketting jaren 60 vintage gouden ring


Unieke sixties sieraden

Dat maakt dat de sixties de meest prachtige, karakteristieke (nu) vintage sieraden met zich mee hebben gebracht. Denk aan gouden oorbellen, gouden armbanden en ringen met edelsteen. Al was lang niet alles "echt" goud. Na de Tweede Wereldoorlog kwam massaproductie van kunststoffen namelijk pas echt op gang. Dat betekent dus ook veel plastic oorringen en klingelende kunststof armbanden. Natuurlijk vind je binnen onze collectie alleen vintage gouden armbanden van 14 karaat, of hoger. Antieke gouden armbanden zijn zelfs vaak 18 karaats goud. Hetzelfde geldt voor vintage oorbellen van goud. Ook zijn antieke gouden oorbellen vaak óf heel minimalistisch, óf juist rijkelijk vormgegeven. 

sixties oorbellen


Statement oorbellen
Over rijke vormgeving gesproken; statement oorbellen zijn typisch swinging sixties. Al komt het in dit geval wel vaak voor dat het om plastic gaat. Denk aan grote roze clip hangers, of groene en gele ringen. Dat zijn geweldige sieraden, maar niet de duurzame handgemaakte items waar wij ons op richten. Hier moet je eerder denken aan vintage grote gouden oorringen - creolen worden zij ook genoemd. Maar ook gouden hangers met edelsteen, zoals robijn, smaragd en opaal. Jaren '60 sieraden hebben vaak meer kleur dan sieraden uit de jaren '40 en '50. Ze zijn meer gedurfd. Een 60's gouden armband kan bijvoorbeeld een brede band met schakels zijn. Strikjes werden ook gewaardeerd, dat wil zeggen goud tot strik gevormd, eventueel versierd met diamant. De invloed van Schiaparelli valt daarin niet te ontkennen. Zij maakte furore met haar surrealistische mode, met onder meer een trui met ingewerkte strik. 

ketting met strikstrik oorbellen

Coco Chanel en Schiaparelli
Schiaparelli staat bekend als de aartsvijand van Coco Chanel. Beide waren vrouwelijke mode-ontwerpsters, met elk een compleet eigen stijl. Chique dames genoten van Coco Chanel en haar klassieke ontwerpen, veelal in zwart met grijs of wit en goud. Schiaparelli daarentegen daagde de jeugd uit met de meest kleurrijke en vooral creatieve ontwerpen. Beide vrouwen creëerden een eigen, niet te evenaren stijl. Dit is terug te zien in sieraden voor de vrouw. Oorbellen variëren van chique knopjes met diamant tot uitbundige hangers met robijn, smaragd en lapis lazuli. Armbanden van elegante fijne bandjes met witgoud en diamant tot grote sierlijke armschakels met diamanten strikken of parels. In andere woorden; the sky was the limit. Klinkt voor ons op het gebied van sieraden als een geweldige experimentele tijd - waar we gelukkig de vruchten nog van mogen plukken. 

Shop hier sieraden in jaren '60 stijl!

 

 

 

Team Vintage
Reacties
Ik heb een hoger maar wet nog niet af hy gout is lykt er wel op met paarse diemant ik stur een foto mee veel dank
Henk Kok - 19 Sep 2021 - 21:56
Ik heb denk ik een echte Chanel broche zouden jullie mij kunnen zeggen of deze echt is of niet ik kan hier geen moto’s bij plaatsen maar misschien via de mail mvg Wietske Roode
Wietske - 13 Feb 2021 - 11:23
Laat een reactie achter