24 Karat Magic: Hoe herken je echt goud?

"Is dit goud of kan het weg?"


Ken je dat, heerlijk rond scharrelen op een rommelmarkt en stuiten op een kraampje met een bak vol sieraden. Helemaal in je hum vis je er een schattig goudkleurig kettinkje uit. Je houdt het voor je en,
you can't help but wonder… is het echt goud?


Met het blote oog goud - en met name het gehalte goud - herkennen is iets wat we beter aan de experts kunnen overlaten. Maar voor de oplettende kijker zijn er een aantal tekenen die duiden op echt goud. Dus hoe onderscheid je zelf het kaf van het koren? Wij zetten drie aanwijzingen voor je op een rijtje. 

 1. Codetaal
  Het hardste bewijs vind je aan de binnenkant van een ring, de achterkant van een hanger of het sluitinkje van een ketting. Hierin is bij echt goud namelijk - vaak - een keurcode gegraveerd in minuscule cijfers. Bij oud goud is het soms lastig te onderscheiden, en het kan goed zijn dat de code al vervaagd is. Maar mocht je iets denken te bespeuren zou dat een van de volgende cijfercombinaties kunnen zijn:
  585 (14 karaat)
  750 (18 karaat)
  833 (20 karaat)
  916 (22 karaat)

  Deze codes geven het gehalte goud aan, waarbij 1000 helemaal puur goud zou zijn. 585 betekent dus voor 585ste deel van duizend goud, ofwel 58,5%. Dat wordt dan in vaktermen aangeduid als 14 karaats.  

  Goud keurcodes worden nationaal gehanteerd. Wanneer wij bij Vintage Jewellery gouden sieraden zonder codes aantreffen, gaan ze altijd eerst naar de Nederlandse keurkamer voor een officiële “stempel” voordat we ze in onze collectie opnemen. Zo zijn wij, maar ook jij verzekerd van echt goud. 

 2. Verkleurd of niet?
  Een andere indicatie voor echt of nep is de mate van verkleuring. Echt goud verkleurt in principe niet, of nauwelijks. Het kan natuurlijk vies worden, het slijt in de loop der jaren hier en daar, maar vlekkerig wordt het niet. Vergulde sieraden daarentegen zijn prachtig egaal wanneer ze nieuw zijn, maar kunnen al snel slijtage vertonen na schuring of contact met water. Als korte check kun je dus even krassen op het verdachte gouden oppervlak. Verandert het van kleur? Dat betekent verguld. Zie je wat krasjes maar blijft de gouden tint onveranderd? That’s the real deal. Verder is nepgoud vaak een stuk geler van kleur. Zo kun je het bijvoorbeeld naast een sieraad houden waarvan je weet dat het echt is. Slaat het verdachte sieraad daarnaast opeens behoorlijk gelig uit, dan zal het waarschijnlijk nep zijn.

 3. Afdrukken en gebruikssporen
  Tot slot kun je bewijs vinden tijdens het dragen van de sieraden. Echt goud kun je rustig urenlang dragen zonder enig spoor van bewijs. Draag je echter een ring van nepgoud, dan kunnen na een halve dag al donkere, soms groenige vlekken te ontdekken zijn op de plek waar die ring zat.  
Donna
Reacties
Hallo,
Kan ik cijfers 60 in goud kopen en daarbij een zilveren hanger,en wat zou dat kunnen kosten.... voor mijn vrouw zijn binnenkort 60 jaar getrouwd.
Piet van Roozendaal - 01 May 2022 - 09:51
Laat een reactie achter